aort anevrizması nedir - An Overview

Karın veya göğüste olan aort damarı anevrizması başlangıç aşamasında hissedilmese de damarların iyice gelişmesi ve kesecik oluşturması durumunda elle hissedilir duruma gelmektedir. Elinizi göğüs veya karın bölgenize koyduğunuzda nabız atma hissi duyabilirsiniz.

Bu hastalıklar, genetik olarak aktarılabilen ve damar yapısında bozulmaya yol açan rahatsızlıklardır. Ayrıca, genetik mutasyonlar ve ailevi yatkınlık da anevrizma gelişimini kolaylaştırır.

Yırtılma olan bölgede çoğu zaman şiddetli bir ağrı duyulur ve özellikle kan kaybı önemli miktarlara ulaşırsa hastada şok tablosu meydana gelir. Kalpten uzaklaştıkça Ateroskleroz dediğimiz damar sertliği, anevrizma oluşumundaki sebeplerde ilk sıraya yerleşir, bu tür hastalar, çıkan aort anevrizma hastalarına göre, belirgin olarak daha yaşlıdırlar ve sıklıkla koroner kalp hastalığı; beyin damarlarının aterosklerotik hastalıkları gibi damar sertliğinin tıkayıcı komplikasyonlarıyla birlikte bulunmaktadır. 

Atardamarlarda plak birikmesiyle karakterize bir durum olan ateroskleroz, aort anevrizmalarının başlıca nedenidir. Plak birikmesi aort duvarını zayıflatabilir ve anevrizmalara karşı daha duyarlı hale getirebilir.

Kalbin beslenmesinde ve diğer organlara sağlıklı bir şekilde temiz kanı pompalaması için kalbi besleyen damarların sağlıklı olması gerekmektedir.

Aort anevrizması veya diğer advertıyla damar genişlemesi durumunda genellikle ilk başvurmanız gereken bölüm ve doktor kardiyoloji bölümü ve kardiyologdur. Kardiyologlar kalp ve damar ile ilgili hastalıklarda uygun tanıyı koyma ve süreci yönetmektedirler Ancak bunun dışında yakınınızdaki bir sağlık kuruluşunda kardiyoloji bölümü bulunmuyorsa genel cerrahi, kalp cerrahisi veya radyoloji gibi branşlarda da uygun teşhis sağlanmaktadır.

Tedavi edilmeyen aort anevrizmalarının çoğunda ne yazık ki sonuç aynıdır. Anevrizmanın beklenmedik bir zamanda yırtılması. Bu durum acil müdahale gerektiren bir durum olmasına rağmen ne yazık ki sadece deneyimli büyük merkezlerde bu operasyonlar yapılabilmektedir. Bu nedenle, aort damarında yırtılma olan hastaların neredeyse yüzde 50-60’ı hastaneye ulaşabilse dahi hayatını kaybetmektedir.

Aort anevrizmasının yırtılma ya da diseksiyon oluşumu komplikasyonlarında hastaların yaklaşık yüzde 70’i olay esnasında hayatını kaybetmektedir.  Hayatta kalan hastaların yarısından fazlası; acil ameliyata alınmadığı taktirde takip eden 2 saat içinde kaybedilebilmektedir.

Aortun abdominal kısmı aort anevrizmasının en yaygın olarak görüldüğü bölgedir ve bu tip anevrizma sıklıkla abdominal aort anevrizması olarak adlandırılır. Semptomlar hafif olabileceği gibi yırtılmadan önce herhangi bir bulgu da vermemiş olabilir.

Sağlık yolculuğunuzun kontrolünü ele almaya hazır mısınız? Randevunuzu hemen alın ve sağlıklı yaşam yolculuğunuza bugün başlayın!

Çıkan aort damarının çapı ortalama boy ve kiloda olanlar için 28-32 milimetredir. Bu çapın artmasına dilatasyon, aortun aşırı derecede genişleyip yırtılma aort anevrizması nedir ya da tabakalarına ayrılma riski yaratır hale gelmesine de aort anevrizması olarak tanımlanmaktadır.

Aort anevrizması gelişme riski yaşla birlikte, özellikle sixty yaşından sonra artar. Erkeklerde aort anevrizması gelişme olasılığı kadınlardan daha fazladır.

Aort damarı yapı olarak kaslı ve elastik özellikte bir damardır. Yaşın ilerlemesine bağlı olarak veya yüksek tansiyona bağlı olarak kan basıncının aort duvarlarını zayıflatmaktadır.

Bazı possibility faktörleri aort anevrizması geliştirmede oldukça önemlidir. Aort anevrizmasının en sık nedeni ateroskleroz olsa da diğer risk faktörleri şunlardır:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *