aort anevrizması nedir Secrets

Yazımıza başlamadan önce aort damarı ve buna bağlı hastalıklar ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi almak isterseniz “Aort Damarı Nedir ve Ne İşe Yarar?” konumuza göz atabilirsiniz.

Asendan aort; vücudun en önemli atardamarı olan aort arterinin beyne giden kısmında farklı nedenlerden dolayı meydana gelen balonlaşma veya genişlemeler şeklinde ortaya çıkan ciddi bir sorundur.

Anevrizma nedenleri kesin olarak bilinmese de birtakım koşullar AORT anevrizması gelişmesine katkıda bulunabilir. Bu faktörler şunları içerir:

Göbek bölgesine yakın bir kısımda ikiye ayrılıp bacaklara inen aort damarı bu şekilde bütün vücudu dolaşarak orda bulunan organlara, dokulara ve hücrelere ihtiyaçları olan besinleri, mineralleri ve vitaminleri kan yoluyla ileterek gerekli beslenmeyi ve faaliyetlerinin sorunsuz bir şekilde devam etmesini sağlar.

Aort anevrizmaları, kan damarının duvarında bir bozulma oluştuğunda gelişir. Anevrizmalar vücuttaki herhangi bir atardamarda ortaya çıkabilirken, aort anevrizmalarının oluşumu diğer damarlarda kilere göre daha olasıdır.

Bel ve Kasık Ağrıları: Bel ve kasık bölgesine yayılan ağrılar, anevrizmanın çevre sinir dokularına baskı yapması sonucunda oluşabilir.

Herhangi bir sağlık sorunu olmayan ve ailesinde de kalp hastalığı bulunmayan kişilerin de; kadınların forty five, erkeklerin ise 40 yaşından itibaren kalp ve damar sistemine yönelik periyodik muayene ve tetkiklerden geçmesi koruyucu sağlık açısından yerinde olacaktır. 

Aort anevrizma gelişimi uygun ilaç tedavileri ve takip ile durdurulabilir ancak kendiliğinden aort damarının genişlemesinin düzelmesi mümkün değildir.

Aortun abdominal kısmı aort anevrizmasının en yaygın olarak görüldüğü bölgedir ve bu idea anevrizma sıklıkla abdominal aort anevrizması olarak adlandırılır. Semptomlar hafif olabileceği gibi yırtılmadan önce herhangi bir bulgu da vermemiş olabilir.

Daha geniş anevrizmalarda ise açık ve kapalı ameliyat teknikleri kullanılarak anevrizma onarımı yapılabilir.

Aort damar genişlemesi belirtileri arasında en sık şekilde karşılaşılanları şu şekilde sıralamak mümkün olmaktadır:

Günümüzde, anevrizma hastalarının neredeyse yüzde 90’ında kapalı teknikler kullanılarak anevrizma onarımı yapılabilmektedir. Kapalı teknikler, kasıktaki atardamardan girilerek genişlemiş aort bölgesine içeriden stent yerleştirme veya aort anevrizması nedir kaburga aralığından yaklaşık four cm’lik bir kesi yaparak anevrizma olan bölgenin uygun bir yapay damar ile değiştirilmesi şeklinde uygulanabilir.

Endovasküler anevrizma onarımı: Minimal invaziv bir prosedür olan endovasküler cerrahide kateter kullanılır. Aort`a yönlendirilen kateter stent greftin damar duvarına yerleştirilmesini sağlar.

Ayrıca romatoid artrit ve ankilozan spondilit gibi diğer romatolojik hastalıklar da aort anevrizması nedenleri arasında sayılabilir. Bu yüzden bu hastalıkların bir romatoloji uzmanı tarafından tedavi edilmesi gerekir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *